De ce pericole ne protejeaza masca chirurgicala?
Masca chirurgicala este una dintre cele mai eficiente metode folosite in prevenirea transmiterii germenilor produsi de anumite virusuri gripale, inclusiv COVID-19. Indicat este ca aceasta sa fie purtata atat de persoanele bolnave, pentru preintampinarea raspandirii infectiilor respiratorii, cat si de persoanele sanatoase, care nu prezinta simptome, in scopul protejarii de o eventuala imbolnavire.
Utilizarea mastii chirurgicale trebuie sa vina la pachet cu o serie de alte masuri de protectie. Pornind cu distantarea sociala, care poate reduce in mod considerabil riscul de infectare, si continuand cu igiena personala riguroasa. Mainile trebuie spalate cat mai des cu apa si sapun, iar gelul antibacterian nu trebuie sa lipseasca din bagajul zilnic. Privind situatia actuala, purtarea mastilor chirurgicale a devenit obligatorie in spatiile inchise, chiar si deschise in unele cazuri, insa acestea nu limiteaza doar transmiterea virusului COVID-19. O masca purtata corect, constituie o bariera importanta impotriva gripei, racelilor, dar si a virozelor respiratorii, care se transmit prin intermediul particulelor din aer. In momentul in care o persoana stranuta sau tuseste, gura trebuie acoperita cu ajutorul bratului, si nu a palmei, indiferent daca il acel moment este purtata masca chirurgicala sau nu.
Pentru prevenirea infectarii cu virusul COVID-19 sunt indicate cateva masuri simple:
– evitarea zonelor aglomerate, unde riscul de imbolnavire este ridicat,
– adoptarea unei diete echilibrate, din care consumul de fructe si legume sa nu lipseasca, dar si
– purtarea mastii chirurgicale atat in spatiile inchise, cat si in cele deschise, atata timp cat zona este populata, purtand o distanta de cel putin 1 metru fata de celelalte persoane.
Aceste masuri de preventie te pot ajuta sa te protejezi si de virusurile gripale A si B, intalnite mai ales in contextul gripelor sezoniere, in cazul in care nu te-ai vaccinat impotriva acestora.
Cum se foloseste corect masca chirurgicala?
Mastile chirurgicale sunt concepute special pentru protejarea aparatului respirator. Fiind de unica folosinta, se poate purta o singura data si nu pentru o perioada mai lunga de 4 ore. Imediat dupa folosire, aceasta trebuie pusa intr-o punga de plastic si aruncata la cosul de gunoi. Privind mastile neutilizate, acestea trebuie pastrate in spatii uscate, departe de razele soarelui. Daca ai cautat pe Google „masca chirurgicala folosire”, probabil ai aflat care sunt principalele recomandari, daca nu, nu este prea tarziu.
Masca chirugicala trebuie purtata cu partea colorata in exterior, fiind acoperite in mod perfect, atat nasul, cat si gura si barbia. Este indicat ca aceasta sa fie pozitionata ferm pe intreaga suprafata, cu partile laterale ale mastii cat mai bine lipite de obraji. Banda de aluminiu acoperita cu PVC va facilita fixarea acesteia in jurul nasului, limitand traficul aerului prin aceasta.
Structura unor masti chirurgicale
Masca chirurgicala 3 straturi este incadrata drept dispozitiv medical de clasa I. Aceasta este confectionata dintr-un strat exterior si unul interior, realizat din polipropilena, iar materialul filtrant, situat la mijloc, este fabricat din fire topite de polipropilena. Pentru fabricarea si inregistrarea mastilor chirurgicale pe piata, producatorul trebuie sa primeasca aprobarea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania. Iar daca ai cautat vreodata si „masca chirurgicala pret” probabil ai observat ca acesta difera de la producator la producator, dar si in functie de culoarea, modelul si designul acesteia.
Cube Medica este un producator acreditat si furnizor de masti chirurgicale, care poate onora orice tip de comanda, privind echipamentele si consumabilele medicale, cu posibilitatea livrarii oriunde in lume.